1/22

TAIZU

Pitsou Kedem Architects was founded in 2002. Today the office employs 8 architects (Irene Goldberg, Nurit Ben Yosef, Raz Melamed, Noa Groman, Ran Broides, Hila Sela, Omer Dagan, Tamar Berger).
The office was established by Pitsou Kedem, a graduate of the Architectural Association in London who also mentors final projects at the Technion’s Faculty of Architecture. For the past two years the office has received five awards at the Israeli “Design Award” competition, and has been chosen as the Architects Office of the year in the “Private Construction” category by “Construction and Housing” magazine.
The office designs dozens of private projects as well as commercial projects. (Among its last projects were the flagship store for B&B Italy, a boutique hotel in the prestigious Rothschild Boulevard in Tel Aviv and an events hall on Ben Avigdor Street ). The design is minimalistic in its nature, based on principals of restricted formality that produces a clean, coherent and harmonious architectural language. The studio’s aim is to preserve its architectural handwriting and its architectural vision in all of its projects.

Baranowitz-Amit Design Studio was established in 2006 by two interior architects, Sigal Baranowitz and Gali Amit. The two joined to establish their studio sharing the same passion for design and architecture, based on an holistic vision towards design, where all fields of design are merged to tell a coherent story, and create a complete space.

The studio specializes in commercial spaces ranging from restaurant design, retail spaces showrooms and offices. The studios approach to design is based on a strong sense of place, where each project is an opportunity to tell its own unique story – the story of the client, the story of the space and the story of the business waiting to be born.

The studio has received the Israeli “Design Award” for LiveO Olive Oil Boutique, Kisu Cosnetics Boutique in Tel Aviv as well as for the design of the Student’s Mensa in Ben Gurion University in the Negev.

Like an Island, Taizu lies between the two poles of Tel Aviv’s urban spectrum, the hectic and busy vein of Menachem Begin Road in the East and the quiet, intimate old city center in the West. The main axis of the space stretches from one to the other, forming a bridge between them fusing together the city’s livelihood in all its shades, and melding them with the scents and flavors of the streets of the Far East.

The Design concept is rooted in two anchor points – the Client’s initial brief based on the Five Elements of the ancient Chinese Philosophy (Fire Water Metal Wood & Earth) and the culinary DNA of the menu – the flavors textures and colors of the street foods of Thailand, Vietnam, Cambodia, China & India.

The Five elements were referred to as the architectural skeleton of the space – lending the design its materials and finishes – Wood, Metal & Earth in their true honest form: Bamboo, Iron and Concrete are interwoven throughout the space, presenting an architectural integrity.

As the story of the menu is derived of different Asian Cultures our aim in the design was to invoke a sense of Asia without being traditional or literal. We were looking for an underlying thread to connect the dots of the Chef’s voyage through the Far East – We wanted to wrap it all together.. We discovered the banana leaf, as it is used in such versatile manners in kitchens everywhere in the Far East. Its organic form , texture and pattern were the key for the development of the concrete wall patterns along the main axis of the space.

The restaurant was divided into Five main areas or spaces -

  • The lounge area hosting informal bar-like seating around a long communal table. This space is all about communal street-food dining and its separate menu reflects the same notion.
  • A long wine refrigerator stretches all along the space, further emphasizing a sense of one-size-fits all, street like atmosphere – just come in and join the party…
  • The dining space and bar are the more formal spaces, they are adjacent to one another, so that the formality of the dining hall will be balanced with the energy-generating nature of the bar. The open kitchen, stretching along the dining area also orchestrates the experience
  • The Chef Room, acting as both a private room as well as an open- to-all intimate dining room. Bamboo blocks wrap the room on two sides while the kitchen is seen through the glass window that stretch along the room.
  • The Terrace – an extensive door seating area with black slate tables and vitra’s vegetal chairs, all surrounded by tall lemongrass planter for their scents and light movement.